Βατόμουρα σε τάρτα
Υλικά :
- 250 γρ. Μπισκότα Digestive
- 175 γρ. Βούτυρο
- 1 Λεμόνι ( ξύσμα & χυμό )
- 750 γρ. Βατόμουρα* ( κατεψυγμένα )
- 275 γρ. Ζάχαρη
- 2 κ.σ. Νισεστέ
- 3 Ασπράδια αυγών
- Νερό
Εκτέλεση :
Σε σκεύος πάνω σε μέτρια φωτιά, λιώνω το βούτυρο και το αφήνω στην άκρη για να κρυώσει. Χτυπώ στο multi τα μπισκότα μέχρι να θρυμματιστούν καλά. Σε μπώλ ρίχνω τα θρυμματισμένα μπισκότα και το βούτυρο και τα ανακατεύω μέχρι να γίνουν μαλακή ζύμη. Σε αντικολλητική ταρτιέρα (22 εκ.) με αποσπώμενη βάση, στρώνω καλά την ζύμη, φροντίζοντας να καλύψω και τα τοιχώματα και την αφήνω να κρυώσει στο ψυγείο (30 λεπτά). Για την γέμιση, ζεσταίνω σε σκεύος τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα βατόμουρα (ξεπαγωμένα απο πριν), 110 γρ. ζάχαρη, 2 κ.σ. νερό και ανακατεύω για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα βατόμουρα να δώσουν τους χυμούς τους. Συνεχίζω να “μαγειρεύω” για άλλα 3 λεπτά “σπάζοντας” τα βατόμουρα (με ένα πιρούνι) μέχρι να γίνουν “σάλτσα”. Διαλύω σε κρύο νερό (3 κ.σ.) το νισεστέ και στην συνέχεια το ρίχνω στην σάλτσα με τα βατόμουρα ανακατεύοντας με προσοχή για να μην σβολιάσει. Σβήνω την φωτιά και τα αφήνω στην άκρη για να κρυώσουν. Τώρα περνώ την σάλτσα απο σίτα, ώστε να φύγουν τα υγρά. Για να κάνω την μαρέγκα, βάζω σε τηγάνι την υπόλοιπη ζάχαρη (165 γρ.) και 5οml νερό και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά δυναμώνω την φωτιά και ανακατεύω για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Χτυπώ τα ασπράδια με μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, στην οποία ρίχνω σιγά-σιγά και με προσοχή (χωρίς να σταματήσω το χτύπημα) το ζεστό σιρόπι της ζάχαρης.Συνεχίζω το χτύπημα για 10 λεπτά, μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζω την τάρτα απο το ψυγείο, την γεμίζω με την σάλτσα απο τα βατόμουρα και επάνω απλώνω την μαρέγκα. Πριν να σερβίρω, δίνω χρώμα στην μαρέγκα, με το φλόγιστρο.
*Στα πολύ “συμπαθητικά” μικρομάγαζα με Ρώσικα προϊόντα, ανακάλυψα μικρούς γευστικούς “θησαυρούς” σε καταπληκτικές τιμές. Ευχαριστώ Δημήτρη !! Συμβουλή πολύτιμη !!