Τάρτα με κρέμα Λεμόνι
Υλικά για την τάρτα :
• 125γρ. Βούτυρο ( κομμένο σε κύβους, από το ψυγείο )
• 225γρ. Αλέυρι ( για όλες τις χρήσεις )
• 80γρ. άχνη Ζάχαρη
• 3 Αυγά ( μόνο κρόκους )
• 1 κ.σ. Νερό ( παγωμένο )
Υλικά για την κρέμα λεμονιού :
• 250ml κρέμα Γάλακτος
• 2 Αυγά
• 3 Αυγά ( μόνο κρόκους )
• 110γρ. Ζάχαρη
• 125ml χυμό φρέσκου Λεμονιού
• Άχνη ζάχαρη ( για πασπάλισμα )
Εκτέλεση :
Βάζω στο σκεύος του mixer, το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και χτυπώ μέχρι να ενωθούν και γίνουν μια «τριφτή» ζύμη. Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, προσθέτω τους κρόκους των αυγών για να ενωθούν. Ρίχνω το παγωμένο νερό και συνεχίζω να χτυπώ, ώστε η ζύμη να μαλακώσει. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, δουλεύω με προσοχή την μαλακή ζύμη και την κάνω μια μπάλα. Στην συνέχεια την απλώνω σε ένα ταψί, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα.
Προθερμαίνω τον φούρνο σε 180 βαθμούς. Ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, πλάθω την ζύμη σε φύλλο, περίπου 3χλ. πάχους. Σε φόρμα τάρτας ( με αποσπωμένη βάση ) ελαφρώς βουτυρωμένη , απλώνω την ζύμη. Κόβω την ζύμη, πάνω στο χείλος και τρυπώ όλη την βάση με ένα πιρούνι. Βάζω την φόρμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αφού «κρυώσει» η ζύμη, την σκεπάζω με ένα κομμάτι λαδόκολλας ( το οποίο έχω κόψει στο μέγεθος της τάρτας ) και γεμίζω με ρύζι ή φασόλια ( για βάρος ) ώστε να μην φουσκώσει η βάση της τάρτας. Ψήνω για 15 λεπτά. Αφαιρώ το χαρτί και το «βάρος» και ψήνω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ελαφρώς «χρυσό» χρώμα. Μειώνω την θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς. Σε ένα σκεύος, βάζω την κρέμα, τα αυγά, τους κρόκους, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπώ καλά για να ενωθούν. Αδειάζω το μείγμα μέσα στην τάρτα και συνεχίζω να ψήνω για 30-35 λεπτά μέχρι να ψηθεί η κρέμα. Αφήνω να κρυώσει και μετά την «ξεχνώ» στο ψυγείο, για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Πριν να σερβίρω, «χιονίζω» με άχνη ζάχαρη και στολίζω με ξύσμα λεμονιού.
Μια συνταγή που την “μοιραστήκαμε” με το περιοδικό Adore…που λατρεύει την μαγειρική, όπως ακριβώς και εμείς !!