Σπιτικό Τουρσί
Γλυκός Νοέμβρης, είναι εδώ !! Υπέροχα λαχανικά με τα γλυκά χρώματα του φθινοπώρου !! Κρατήστε τα “ζωντανά” μέσα σε βάζα, για να δώσουν γεύση και χρώμα στίς κρύες μέρες του χειμώνα που έρχεται…
Υλικά : ( 3 μεσαία βάζα )
- 1500γρ. Σπαράγγια
- 1+1/2 κ.σ. Σκόρδο ( ψιλοκομμένο )
- 1+1/2 κ.γ. Μπούκοβο
- 2+1/2 φ. λευκό Ξύδι
- 3/4 φ. Νερό
- 3/4 φ. Ζάχαρη
- 2 κ.γ. χονδρό Αλάτι
- 3 κ.γ. σπόρους Μουστάρδας ( Σινάπι )
- 3 κ.σ. Άνιθο ( ψιλοκομμένο )
- Παγωμένο Νερό
Εκτέλεση :
Καθαρίζω καλά και κόβω στην βάση τα σπράγγια, σε μέγεθος που να καλύπτουν τα 3/4 του γυάλινου σκεύους που θα χρησιμοποιήσω. Καλύπτω με παγωμένο νερό και τα αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα περίπου και μετά τα στραγγίζω καλά. Στο ενδιάμεσο αποστειρώνω τα βάζα και τα καπάκια τους σε νερό που βράζει. Σε ένα μικρό σκεύος, ανακατεύω καλά το μπούκοβο και το σκόρδο και το αφήνω στην άκρη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνω το ξύδι, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και τα σιγοβράζω για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτω τα σπαράγγια και βράζω για ακόμη 2 λεπτά. Αφαιρώ τα σπαράγγια, αλλά κρατώ ζεστό το υγρό μείγμα. Σε καθένα απο τα αποστειρωμένα, ζεστά βάζα ρίχνω 2 κ.γ. απο το μείγμα σκόρδο/μπούκοβο, 1 κ.γ. άνιθο, 1 κ.γ σινάπι. Τοποθετώ τα σπαράγγια στα βάζα αφήνωντας ένα κενό 2εκ. περίπου, απο το χείλος του σκεύους. Μοιράζω το υγρό μείγμα στα βάζα μέχρι να σκεπαστούν τα σπαράγγια. Προσέχω ώστε να μην καλύψω το κενό που έχω ήδη αφήσει. Σκουπίζω καλά τα στόμια και σφραγίζω σφιχτά με τα καπάκια. Βουτώ τα κλειστά βάζα στο νερό που βράζει 10 λεπτά. Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν. Μετά απο 24 ώρες, ελεγχώ τα καπάκια αν παραμένουν σφραγιστά. Τα καπάκια, δεν πρέπει να μετακινούνται πάνω κάτω όταν τα πιέζω στο κέντρο. Αποθηκεύω τα βάζα και περιμένω τουλάχιστον ένα μήνα, για να τα ανοίξω και να δοκιμάσω το τουρσί μου.
Δοκιμάσα με μικρά καρότα…με χρωματιστά τοματάκια…”Νοστιμευτηκά” !!