Oh !! Christmas Cheese !!
ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑΡΙΣΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο
- 4 φύλλα κρούστας
- 100γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 50γρ. ζάχαρη
- 50γρ. αμύγδαλο (ψιλοκομμένο)
Για τη γέμιση
- 2 κούπες γάλα
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 2κ.γ βανίλια υγρή
- 2κ.σ βούτυρο
- 2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
- 250γρ. Φέτα (κομμένη σε τρίμματα)
Για τα αχλάδια
- 4 αχλάδια (καθαρισμένα και κομμένα στη μέση)
- 3 ½ κούπες νερό
- 3 κούπες ζάχαρη
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φασόλι βανίλιας κομμένη στη μέση
- 2 ξύλα κανέλας
- 3-4 καρφάκια γαρίφαλα
- 2 αστεροειδή γλυκάνισο
ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ:
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το βούτυρο τη βανίλια και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Για τα αχλάδια
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, όχι να λιώσουν. Αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Συναρμολόγηση
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε μια επιφάνεια, αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αμύγδαλο, σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο και κάνουμε το ίδιο. Κόβουμε τα 2 φύλλα στα 4, βάζουμε από 1-2κ.σ κρέμα στην μια άκρη και κλείνουμε σε τρίγωνα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και κρέμα. Ψήνουμε τις μπουγάτσες σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C, για 20 λεπρά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε τις μπουγάτσες ζεστές με 1 κομμάτι αχλάδι από πάνω και λίγο σιρόπι.
ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ, ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
ΥΛΙΚΑ:
Για τη γαλοπούλα
- 1 φιλέτο γαλοπούλα (800γρ. περίπου)
- 250γρ. καπνιστό τυρί μετσοβόνε (κομμένο σε φέτες)
- Λίγα φύλλα νεαρό σπανάκι
- 6-φέτες προσούτο
- 6κ.σ ελαιόλαδο
- ½ λευκό κρασί
- Αλάτι-πιπέρι
Για τον πουρέ
- 2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- ½ κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ γαρίφαλο
- 2κ.σ μέλι
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2κ.σ βούτυρο
- ½ κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος
- Αλάτι-πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γαλοπούλα
Κόβουμε το φιλέτο στη μέση κατά μήκος χωρίς να το κόψουμε στα 2, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά και το γεμίζουμε με το τυρί και το σπανάκι. Κλείνουμε, τυλίγουμε με τις φέτες προσούτο και δένουμε το φιλέτο με το σπάγκο. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα τηγάνι, βάζουμε το φιλέτο και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια βάζουμε το φιλέτο σε ένα σκεύος μαζί με τα υγρά του, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για 50-55 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά. Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε το φιλέτο με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Οι πιό νόστιμες συνταγές με τυρί δια χειρός του “NOMAD CHEF” Ανδρέα Λαγού για το περιοδικό FOODPAPER, μεσα απο τον φακό & το styling του majeriko.gr !!
MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR