Ο θησαυρός του βουνού

Oct 10th

MUSHROOMS_4

ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΠΙΚΛΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ:

(για 2 βάζα του μισού κιλού περίπου)

  • 300γρ. ξίδι λευκό ή μήλου
  • 250γρ. νερό
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 4 κλωναράκια θυμάρι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1κ.γ κόκκους ροζ πιπεριού
  • 1κ.γ κόλιανδρο ξερό
  • 5 καρφάκια γαρύφαλλα
  • 1 ½ κ.γ αλάτι
  • 1,5 κιλό ποικιλία μανιταριών, ολόκληρα ή κομμένα στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθος
  • Ελαιόλαδο για συντήρηση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μανιτάρια σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε τα μανιτάρια να κρυώσουν, τα μοιράζουμε σε βάζα, γεμίζουμε με ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο ψυγείο για2-3 μέρες.

MUSHROOMS_7

MUSHROOMS_2

ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

(για 4 άτομα)

Για το πέστο

  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψημένες
  • 100γρ. καρύδια
  • 120γρ. ελαιόλαδο
  • 80γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι-πιπέρι

Για τα νιόκι

  • 500γρ. νιόκι πατάτας
  • 5κ.σ ελαιόλαδο
  • 300γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι-πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το πέστο

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει ένα λειο μείγμα. Κρατάμε το πέστο στην άκρη.

Για τα νιόκι

Βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα νιόκι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά  έτσι ώστε να γίνουν ελαφρώς τραγανά εξωτερικά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το πέστο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε αμέσως.

MUSHROOMS_6

MUSHROOMS_3

ΤΗΓΑΝΗΤΑ PORTOBELLO ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΜΕΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

(για 4 άτομα)

Για τα μανιτάρια

  • ½  κιλό μανιτάρια Portobello κομμένα σε χοντρές φέτες
  • Αλάτι- πιπέρι
  • 4 ασπράδια αυγού ελαφρώς χτυπημένα
  • Καλαμποκάλευρο για πανάρισμα
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη μουστάρδα

  • 3κ.σ μουστάρδα απλή
  • 1κ.σ μουστάρδα με κόκκους
  • 1κ.σ μέλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη μουστάρδα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη.

Για τα μανιτάρια

Πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε τα μανιτάρια στα ασπράδια, μετά στο αλεύρι και τα τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι. Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με τη μουστάρδα μελιού.

MUSHROOMS_8

Ο “NOMAD CHEF” Ανδρέας Λαγός μαγείρεψε, για το περιοδικό Foodpaper της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τα πιο λαχταριστά πιάτα με τους θησαυρούς του βουνού, τα μανιτάρια !! Και εμείς τα φωτογραφίσαμε !!