Κλασσικά κεφτεδάκια με σάλτσα
Υλικά :
- 1 ½ φλ. Ψίχα ψωμιού
- ½ φλ. Γάλα
- 500 γρ. Μοσχαρίσιο Κιμά
- 500 γρ. Χοιρινό Κιμά
- 2 Αυγά
- 4 σκελίδες Σκόρδο ( λιωμένες )
- 1 φλ. Μαϊντανό ( ψιλοκομμένο )
- 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα )
- 600 γρ. Τοματάκια ( ψιλοκομμένα )
- 2 κ.σ. Πελτέ τομάτας
- 2 κ.σ. Ξύδι βαλσάμικο
- 1 φλ. Ζωμό κότας
- ½ φλ. Θυμάρι
- ½ φλ. Βασιλικό ( φύλλα )
- 500 γρ. ΕΥΡΙΣΤΕ ή ζυμαρικά
- 4 Μελιτζάνες ( κομμένες σε μικρά κομμάτια )
- Αλάτι-Πιπέρι ( φρεσκοτριμμένα )
- Κεφαλογραβιέρα ( για το σερβίρισμα )
Εκτέλεση :
Σε μεγάλο σκεύος, ρίχνω και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν, το γάλα και την ψίχα του ψωμιού. Αφήνω στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το γάλα. Προσθέτω τον κιμά, τα αυγά, τις 2 σκελίδες σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι-πιπέρι και ζυμώνω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Με βρεγμένα χέρια πλάθω σε μικρές μπάλες. Ζεσταίνω 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ, μεγάλο τηγάνι, πάνω σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζω τους κεφτέδες, γυρνώντας τους συχνά, για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και τους βγάζω στην άκρη. Χαμηλώνω την φωτιά και προσθέτω στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις μελιτζάνες και μαγειρεύω για 5 λεπτά μέχρι να «χρυσίσουν». Ρίχνω τον πελτέ, το βαλσάμικο, ανακατεύω να ενωθούν και μαγειρεύω για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτω τον ζωμό, τα τοματάκια, το θυμάρι, αλάτι-πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω να βράσουν. Είναι η ώρα που προσθέτω τα κεφτεδάκια και μαγειρεύω για 15-20 λεπτά ακόμη μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Την ώρα που μαγειρεύω τα κεφτεδάκια, παράλληλα βράζω και τα ζυμαρικά ( βάση των οδηγιών στην συσκευασία ). Όταν όλα είναι έτοιμα, στραγγίζω τα ζυμαρικά και σερβίρω με τα «σαλτσάτα» κεφτεδάκια. Πασπαλίζω με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και στολίζω με φύλλα βασιλικού.
Ευριστέ : Νόστιμη επιλογή χειροποίητου παραδοσιακού Ζυμαρικού με αλεύρι και σιμιγδάλι, απο το “Σίτος & Παράδοση” στο Πλατύ Ημαθίας.