Μια άλλη “Kακαβιά”
Ολόφρεσκα και “ζωντανά”, στα ξύλινα τελάρα τους μέσα, εκεί στους πάγκους της ψαραγοράς, με “φώναξαν”…Και δεν αντιστάθηκα…
Μια κλασική συνταγή “αλλιώς”…Μεθυσμένα όστρακα, φορτωμένα με θαλασσινές μυρωδιές, γέμισαν το πιάτο μου.
Υλικά :
- 1 κιλό Κυδώνια, Γυαλιστερές, Μύδια, Καβουροδαγκάνες και Γαρίδες
- 6 Πατάτες ( μέτριες )
- 2 Κρεμύδια
- 2 σκελίδες Σκόρδο
- 1 κ.γ. Πιπερόριζα ( φρέσκια )
- 1 φλυτζάνι Ζωμό ( απο τα όστρακα )
- 1 ποτήρι λευκό Κρασί
- 1 ποτήρι Νερό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι-Πιπέρι λευκό
- 1 κ.γ. ξύσμα Λεμονιού
- 1 μικρή κόκκινη Πιπεριά
- Μαϊντανό-Σχινόπρασο
Εκτέλεση :
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζω σε μέτρια φωτιά, τις γαρίδες και τις καβουροδαγκάνες. Αφού βράσουν, στραγγίζω, παίρνω τον ζωμό και κρατώ τα θαλασσινά στη άκρη. Σε μια άλλη κατσαρόλα, σωτάρω τα κρεμύδια ( ψιλοκομένα ) και τις σκελίδες του σκόρδου. Αφού πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνω τις πατάτες κομένες κυβάκια. Αλατοπιπερόνω και ανακατεύω συνεχόμενα για να μην κολλήσουν. Προσθέτω τον ζωμό και συμπληρώνω νερό μέχρι να καλύψω τις πατάτες. Αφού βράσουν καλά οι πατάτες, τα τραβώ απο την φωτιά και τα πολτοποιώ στο μίξερ μέχρι η σούπα να πάρει μια βελούδινη υφή. Σε ένα τηγάνι, βάζω το κρασί, τα όστρακα όλα και σε χαμηλή φωτιά τα βράζω. Τα αφήνω να αχνιστούν μέχρι να ανοίξουν. Είναι η ώρα που προσθέτω το ξύσμα λεμονιού, την πιπερόριζα, το σχινόπρασο και την κόκκινη πιπεριά ( ψιλοκομένη ). Τα σκεπάζω με ένα καπάκι και αφήνω να βράσουν περίπου 10 λέπτα. Προς το τέλος προσθέτω, τις ήδη βρασμένες καβουροδαγκάνες και τις γαρίδες, για να “πιούν” λίγο κρασί. Σε΄ένα ωραίο βαθύ πιάτο, σερβίρω την σούπα και τα “μεθυσμένα” οστρακοειδή. Στολίζω με αρκετά φύλλα μαϊντανού και extra κόκκινη πιπεριά.
Μια άλλη “κακαβιά”…Μια “κακαβιά” αλλιώς…Μια γεύση “αλλιώς”…!!