Χαλβαδένιο Tiramisu
Υλικά :
- 3 Αυγά ( χωριστά κρόκοι-ασπράδια )
- 1/4 φλ. Ζάχαρη
- 3 κ.σ. Νερό
- 250 γρ. τυρί Μασκαρπόνε
- 1 σφηνάκι Λικέρ ( φουντούκι )
- 200 γρ. μπισκότα Σαβουαγιάρ ( σπασμένα )
- 1/4 φλ. Κουβερτούρα ( ξύσμα )
- 100 γρ. Χαλβά ( θρυμματισμένο )
- 1/3 φλ. Φυστίκια Αιγίνης ( θρυμματισμένα )
- 1/4 φλ. καφέ Espresso ( κρύο )
- 1/2 φλ. Νερό
- Κακάο & Φυστίκια ( για το στόλισμα )
Εκτέλεση :
Με μίξερ χειρός, χτυπώ τους κρόκους για 3-4 λεπτά μέχρι να “χάσουν” το χρώμα τους. Σε ένα μικρό τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά, βάζω τις 3 κ.σ. νερό και την ζάχαρη και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνω το ζεστό “σιρόπι” στους χτυπημένους κρόκους και ξαναχτυπώ με το μίξερ για ακόμη 3-4 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Στην συνέχεια χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω με προσοχή το μασκαρπόνε και το λικέρ. Συνεχίζω το “χτύπημα” μέχρι να ενωθούν. Σε ένα καθαρό σκεύος, χτυπώ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Τώρα, ρίχνω την μαρέγκα σιγά-σιγά στο μείγμα του τυριού και ανακατεύω με μεγάλη προσοχή για να μην “ξεφουσκώσει” η μαρέγκα. Σε άλλο σκεύος, ρίχνω τα μπισκότα, τον χαλβά, την σοκολάτα, τα φυστίκια, τον καφέ και το νερό. Ανακετεύω με ένα κουτάλι καλά. Μοιράζω το μισό μείγμα απο τα μπισκότα σε έξι βάζα και επάνω απλώνω απο δυο κουταλιές κρέμα τυριού. Επαναλαμβάνω και δεύτερη φορά τις στρώσεις, μπισκότα-κρέμα. Αφήνω τα βάζα με το χαλβαδένιο tiramisu για μία ώρα στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει η κρέμα. Πριν να το κεράσω, πασπαλίζω με κακάο και φυστίκια.