Φθινοπωρινές Πίτες
#4 Εύκολες συνταγές για πίτες που δημιούργησε, για το περιοδικό Love Your Self της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, o Nomad chef Ανδρέας Λαγός.
ANΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Εύκολο
ΥΛΙΚΑ
(για 12 κομμάτια)
Για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα ελαιόλαδο
1 ½ κούπα νερό
1κ.γ αλάτι
Για τα κρεμμύδια
400γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
5κ.σ ελαιόλαδο
4κ.σ καστανή ζάχαρη
6κ.σ βαλσαμικό ξίδι
Αλάτι-πιπέρι
Για τη γέμιση
150γρ. κασέρι τριμμένο
300γρ. φέτα σπασμένη σε τρίμματα
300γρ. ανθότυρο σπασμένο σε τρίμματα
1 αυγό
Πιπέρι
1κ.σ ρίγανη αποξηραμένη
Καραμελωμένα κρεμμύδια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Γα το ζυμάρι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική και μαλακή ζύμη που να μην κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Για τα κρεμμύδια
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει χρώμα το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Σβήνουμε με το ξίδι και τα αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία να καραμελώσουν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία τους.
Για τη γέμιση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε το ζυμάρι σε 12 κομμάτια και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα περίπου.
Βάζουμε γέμιση σε κάθε φύλλο και την απλώνουμε κατά μήκος, τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό και στη συνέχεια το κλείνουμε, φτιάχνοντας ένα μεγάλο κουλούρι.
Τοποθετούμε τις πίτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου1800 C, για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν οι πίτες τραγανές και να πάρουν χρώμα.
Παρατήρηση
Τις πίτες αυτές μπορούμε να τις τηγανίσουμε αν θέλουμε αλλά για πιο υγιεινό αποτέλεσμα τις βάζουμε στο φούρνο.
Αν δεν ψήσουμε εκείνη τη στιγμή τις πίτες τις βάζουμε ψυγείο και αν θέλουμε μπορούμε να τις βάλουμε κατάψυξη και να τις χρησιμοποιήσουμε μια άλλη φορά.
ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ, ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
Εύκολο
ΥΛΙΚΑ
(για 9 κομμάτια)
Για την πίτα
2 φύλλα κουρού
Ελαιόλαδο για τα φύλλο
Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
100γρ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 καρότο μεγάλο τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο βρασμένα και κομμένα με τα χέρια σε μέτρια κομμάτια
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100γρ. κασέρι τριμμένο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1κ.γ πάπρικα
Αλάτι-πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το καρότο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και κρατάμε τη γέμιση στην άκρη.
Για την πίτα
Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 25εκ.x35εκ. και απλώνουμε το ένα φύλλο κουρού.
Ανοίγουμε ελαφρώς το φύλο με τα χέρια μας και στη συνέχεα ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε ελαφρώς και το άλλο φύλλο κουρού και στη συνέχεια καλύπτουμε τη γέμιση.
Λαδώνουμε καλά τις άκρες από τα 2 φύλλα και τα κλείνουμε καλά μεταξύ τους με «τσιμπιές».
Τέλος λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, κόβουμε σε 9 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου1800 C, για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή και να πάρει χρώμα.
Παρατήρηση
Αντί για φύλλο κουρού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα, προσοχή όμως, το φύλλο σφολιάτας πρέπει να αποψυχθεί καλά αλλά να παραμείνει κρύο, όπως και η γέμιση γιατί στην πρώτη περίπτωση σπάει το φύλλο στη δεύτερη λόγο μεγάλης ποσότητας βουτύρου λιώνει.
Πάντα οι πίτες πρέπει να χαράζονται στην επιφάνεια για να φεύγουν οι υδρατμοί και να παραμείνουν τα φύλλα τραγανά.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Εύκολο
ΥΛΙΚΑ
(για 9 κομμάτια)
Για την πίτα
6 χωριάτικα φύλλα
Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Σουσάμι λευκό για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
1 κιλό ποικιλία μανιταριών (λευκά, Portobello, brown) κομμένα στα 4 ή 6 ή 8 ανάλογα με το μέγεθος
100γρ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
2κ.σ θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
3κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
150γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με λίγο αλάτι.
Βγάζουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο, το πράσο, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν.
Αδειάζουμε τα λαχανικά στο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και κρατάμε την γέμιση στην άκρη.
Για την πίτα
Λαδώνουμε 3 φύλλα μεταξύ τους και τα στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί με διαστάσεις 25εκ.x35εκ..
Ρίχνουμε την γέμιση, απλώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους.
Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα (πρέπει να είναι και αυτές καλά λαδωμένες) και χαράζουμε την πίτα σε 9 κομμάτια.
Λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου1800 C, για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να πάρει χρώμα.
Παρατήρηση
Τα μανιτάρια καλό είναι τα σοτάρουμε λίγα-λίγα και σε δυνατή φωτιά για να μην βγάλουν πολλά υγρά.
Τα καλύτερα έτοιμα χωριάτικα φύλλα είναι αυτά που είναι πασπαλισμένα με αλεύρι από έξω.
ΜΠΑΝΤΖΙΝΑ Ή ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Εύκολο
ΥΛΙΚΑ
(για 8-10 άτομα)
Για τη γέμιση
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4-5 κολοκύθια τριμμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
250γρ. φέτα σπασμένη με τα χέρια σε τρίμματα
½ κούπα τραχανά γλυκό
½ κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι
Για το χυλό
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι καλαμποκάλευρο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 γιαούρτι πρόβειο
Χλιαρό νερό (1 ½ ποτήρι περίπου)
1/2 ποτήρι ξινόγαλο
Αλάτι-πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι με λίγο αλάτι σε ένα σουρωτήρι και το πιέζουμε αρκετά για να βγάλει όσα περισσότερα υγρά γίνετε.
Στη συνέχεια το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.
Για το χυλό
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα υλικά της γέμισης.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και στη συνέχεια λαδώνουμε μια λαμαρίνα μεγάλη ή ένα μεγάλο ταψί στρογγυλό για πίτες, πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και σιμιγδάλι και ρίχνουμε το χυλό.
Απλώνουμε ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε ξανά με καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να πάρει χρώμα.
Παρατήρηση
Το κολοκύθι το στύβουμε καλά για να μην βγάλει πολλά υγρά μέσα στην πίτα.
Το ράντισμα με νερό είναι σημαντικό για να γίνει τραγανή η πίτα.
Η συγκεκριμένη πίτα βγαίνει πολύ λεπτή περίπου 1-1,5εκ. πάχος, για αυτό και υπολογίζουμε το ταψί μας πριν ρίξουμε το χυλό, αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και δεύτερο.
Το νερό το ρίχνουμε σιγά-σιγά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θέλουμε ένα σχετικά ρευστό χυλό.