Κρύα Τοματόσουπα
Κρύα Τοματόσουπα στα Ελληνικά, Gazpacho στα Ισπανικά. Ελληνική ή Ισπανική συνταγή ;; Ορεκτικό ;; Κυρίως πιάτο ;; ή δροσερό “Cocktail” ;;
‘Οπως και να ΄χει, δεν παύει να είναι η πιο δροσερή, γρήγορη και νόστιμη συνταγή του Καλοκαιριού !!
Κατακόκκινες ώριμες τομάτες, τοματίνια, τομάτες ρώμα και πράσινες γλυκές !!
Δεν πειραματίστικα, δεν “ξέφυγα”, δεν την έφτιαξα “αλλιώς”… Πήρα την πιο Ελληνική, την πιο απλή της εκδοχή και απλώς την υλοποίησα !!
Η ανάγκη μου για ένα γρήγορο δροσιστικό μεσημεριανό, δεν μου άφησε τα περιθώρια για “πειράγματα”. Το μόνο που πρόσθεσα, με πρωτοβουλία και επιτυχία, είναι το Πέστο με Κουκιά που μου είχε μείνει απο χθές !!
Έτσι έβαλα την δική μου “πινελιά”, στην καλύτερη Καλοκαιρινή συνταγή!!
Υλικά :
- 4 – 6 Τομάτες ( κρύες & ώριμες ) ή ποικιλία απο τοματίνια
- 1 κ. σούπας Ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα Σκόρδο
- 1/2 Αγγουράκι
- 1/2 Σέλερυ
- 2 Πιπεριές ( κόκκινη & κίτρινη )
- 10 φύλλα Βασιλικού
- 1 κουταλιά σούπας Κάππαρη ( ή Καπαρόφυλλα )
- 1/2 κονσέρβας ψιλοκομμένα Τοματάκια ( αντι νερού )
- Αλάτι χονδρό & Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φέτα Ψωμί χωριάτικο ( μπαγιάτικο )
- Λίγα φύλλα ρόκας ( προεραιτικά, για extra σπιρτάδα )
- Λίγο σκληρό τριμμένο αλμυρό τυρί ( προεραιτικά, τύπου παρμεζάνα )
- 1 κ.γλυκού πελτέ τομάτας ( προεραιτικά, για extra χρώμα )
Εκτέλεση :
Χτυπώ πρώτα στο “μπλέντερ” τις τομάτες ξεφλουδισμένες ( πόσο βαριέμαι να τις ξεφλουδίζω ) με το λάδι & το σκόρδο. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά ( εκτός απο το ψωμί τα ψιλοκομμένα τοματάκια και τον βασιλικό, που τα κρατώ στην άκρη ) και χτυπώ για ώρα ώστε να γίνουν “βελούδινα” ( μην υπάρχουν σπόροι και χονδρά κομμάτια ). Είναι η στιγμή που θα προσθέσω όλα όσα κράτησα στην άκρη, για να κάνω την σούπα μου όσο πηχτή την θέλω. Οπωσδήποτε, πριν την σερβίρω θα την αφήσω στο ψυγείο, για 2 ώρες περίπου, να ξεκουραστεί, ώστε να βγάλει τα αρώματα της !!
Μια κουταλιά απο Πέστο με Κουκιά και οπωσδήποτε μερικές φέτες φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί…κάναμε την διαφορά !!